שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת "נָגִישׁ בִּקְלִיק" הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

סקירה : Western Digital Blue SN580 2TB

כונני אחסון הם חלק בלתי נפרד מכל מוצר צריכת תוכן , אם זה מחשב נייד או מחשב נייח , סמארטפונים , טאבלטים שעונים חכמים ואפילו טלוויזיות חכמות חייבות אותם. בלעדיהם שום מכשיר מחשובי לא יכול להתקיים. בחלק מהם האחסון מובנה מהמפעל לצורך התקנת מערכת ההפעלה ולפעמים בתוספת לשימושנו ובחלק ניתן לרכוש כונן נוסף או להחליף את הקיים למשל במחשבים ניידים או נייחים.

חברת מוצרי האחסון ווסטרן דיגיטל מייצרת מספר סדרות של כונני Nvme SSD לצרכים ושימושים שונים במידה ונרצה להחליף או להוסיף כונן אחסון למערך המחשוב שלנו. הכונן WD Blue SN580 בסקירה שייך לסדרה הכחולה של החברה.

הסדרה הכחולה מותאמת לאלו מאיתנו המחפשים כונן תקציבי עם נפחי אחסון גדולים ומהירות הכונן פחות חשובה להם. כונן ה-Nvme SSD SN580 , הוא הבכיר בסדרה הכחולה של החברה ומציע גם נפח אחסון מפנק של 2TB בנוסף למהירות קריאה המתקרבת לכוננים בכירים יותר הודות לשימוש באפיק PCI-Express 4 ושילוב טכנולוגיה המדמה SLC.

>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של טכנולוגיה ואנשים

על מנת להוזיל את עלויות הכונן ווסטרן ה-3D Nand שלו מצוייד בתאים מסוג TLC , זהו שבב האחסון המשפיע באופן ישיר על מהירות העבודה עם הכונן , ישנם עוד גורמים המשפיעים על המהירות עליהם נדבר בהמשך.  הכונן מגיע בגדלים  250GB , 512GB , 1TB ו-2TB.  בדר"כ נראה את מהירות הקריאה על האריזה וכמעט אף פעם לא נראה מהי מהירות הכתיבה. הסיבה לכך, ככל הנראה לגרום לנו לחשוב שזהו כונן מהיר מבלי לשלם עליו הרבה.

הכונן בסקירה מגיע בנפח 2TB עם מהירות קריאה של 4150MB/s , תמיכה באפיק PCI Express 4X4 המאפשר עבודה ב-4 ערוצי תקשורת ומתאים לתושבת מסוג M.2 2280 , מערך השבבים נמצא בחלקו העליון בלבד המקנה לו עובי דק המאפשר להוסיף גוף קירור לאלו שיחפצו בכך מבלי לעבות את התושבת. עוד חסכון משמעותי בעלויות הייצור מגיע מצד ה-DRAM או יותר נכון חסרונו המוחלט.

ה-SN580 , מסווג כ-DRAM Less רכיב ה-Cache בכונני SSD. כדי לנהל את ה-Cache בכונן , ווסטרן דיגיטל עושה שימוש בטכנולוגיית ה-Ncache 4.0 שלה. הטכונולוגייה מבוססת על מניפולציה של חלק מתאי זכרון ה-TLC בכונן באמצעות כתיבת ביט בודד במקום שלוש ביטים על התא וכך מדמים תא זכרון SLC המהיר בהרבה למערך ה-VNAND המאפשר לנהל את הגישה למידע גם בקריאה וגם בכתיבה אל הכונן בצורה מהירה מאוד בדומה לפעולת ה-DRAM Cache רק שבשיטה הזאת הכתיבה אליו מתבצעת בפרצי מידע גדולים בעיקר. 

היצרן מצהיר על צריכת חשמל נמוכה מאוד של 3.3mW במנוחה ועד 65mW בשיא. אלו נתונים מרשימים מאוד , כל ניסיונותיי לאתר דרך לבדוק את העניין עם הכלים שברשותי לא צלחו , נאלץ להאמין לווסטרן הפעם. 

לכל כונן יש בלאי מסויים בעת ביצוע כתיבות\קריאות\מחיקות מרובות על תאי האחסון בייחוד תאי TLC ו-QLC המתבלים מהר מאוד מתאי SLC או MLC , כאשר אחרי הבלאי התא פשוט לא מתפקד יותר ומסיים את חייו , לפני נתוני היצרן אורך החיים של הכונן הינו 900TBW (Tera Byte Write's ) ומייצג בעצם את ה-MTTF של הכונן ( Mean Time To Failure ). כאשר ייקח לכם כ-1.5 מליון שעות שימוש עד המוות הסופי שלו.

>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של טכנולוגיה ואנשים

קצת על טכנולוגיית ה-NVME SSD ומונחים 

כונני ה-NVME SSD המודרנים מצויידים בשבב אחסון ובתוכו מערך של תאי זכרון כאשר כל תא מאחסן בתוכו ביטים של מידע , כמות הביטים בכל תא קובעת את מהירות הגישה אל המידע והבלאי שלה , ככל שכמות הביטים קטנה יותר בתא הוא נשחק פחות והגישה למידע מהירה יותר. כאשר הכוננים התקציביים כותבים בין 3 ל-4 ביטים בכל תא מכאן נגזרים ראשי התיבות TLC (Triple Layer Cell) ו-QLC (Quad Layer Cell) בהתאמה. כונני הביצועים היקרים יותר כותבים בין 1 ל-2 ביטים בכל תא SLC (Single Layer Cell) ו-MLC ׁ(Multi Layer Cell) בהתאמה.

VNAND או 3D NAND  – בעבר עשו שימוש במערך NAND שהיה מורכב ממספר שבבי אחסון וככל שהנפח גדל כך הוסיפו עוד שבבים ולעיתים גם עברו לצד השני של הלוח ובכך אף עיבו את הכרטיס.
NAND פירושו NOT AND , העושה שימוש במעגלים חשמליים ומעביר את המידע באמצעות מתחי חשמל משתנים. ה-VNAND או ה-3D NAND במקום להתפרש על כל הכונן התאים פשוט נערמו בשבב אחסון אחד בצורה אנכית.  כל תא מנוהל על ידי שער שמכניס לתא זרם חשמלי או לא ( NOT AND ) , המייצג את ה-0 וה-1 בקוד הבינארי ובהתאם גם שומר את הזרם בתוכו וכך בעצם המידע נכתב\נקרא\נשמר בכונן.

*במהלך כתיבת הסקירה התבלטתי האם לכתוב קצת על מונחים ואיך בכלל עובד כונן אחסון מסוג זה , היה לי חשוב להעביר לכם ובעיקר לאלה שאין להם מושג בנושא איזשהו מידע בסיסי ומתומצת בשפה פשוטה ככל הניתן.

>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של טכנולוגיה ואנשים

ביצועים ובנצ'מרקים

ווסטרן דיגיטל , מדווחת שהכונן מסוגל לבצע קריאות במהירות 4150MB/s , אך כמובן שזאת מהירות שהושגה בתנאי מעבדה. ומה עם מהירות הכתיבה? באיזה מהירות הכונן יכול לכתוב? ביצעתי מספר בדיקות , גם מבחני בנצ'מרק סינטטיים וגם מבחני מציאות בהעברת קבצים אל הכונן מכוננים אחרים וההפך וגם העברת קבצים פנימית בתוך הכונן כדי לבדוק מהי מהירות הקריאה והכתיבה המדוייקים של הכונן.

את הבדיקות ביצעתי במחשב האישי שלי עם הנתונים הבאים :
לוח אם – Asus Rog Strix Z690-A Gaming Wifi D4
מעבד – Intel Core I7 12700K
זכרון – Corsair DDR4 64GB 4600MH
את הכונן SN580 מיקמתי בחריץ PCIE הכי קרוב למעבד לביצועים מקסימליים.
כונן  SSD Nvme Corsair MP510 2TB
כונן Samsung 980 Pro 2TB

תוצאות הבנצ'מרק הסינטטי , תוכנת Crystal Disk Mark מראה מהירות נכונה מצד ווסטרן דיגיטל 4110MB/s בקריאה ו-4082MB/s בכתיבה בהעברת קבצים רציפים ( Sequential ). בכתיבה וקריאה רנדומלית הכונן הצליח להגיע למהירויות 648MB/s ו-930MB/s בהתאמה.

ביצעתי עוד מספר בדיקות שאת התוצאות שלהן תוכלו לראות בצילומי המסך. מה שחשוב באמת זה לא בדיקות סינטטיות כאלה ואחרות אלא מהירות העתקת הקבצים מהכונן ואליו בזמן אמת והתוצאות מעניינות מאוד. 

לצורך הבדיקה בזמן אמת , הכנתי קובץ ZIP וקובץ MP4 בגודל 100GB כל אחד לצורך בדיקת העתקה רציפה. על מנת לבדוק העתקה רנדומלית הכנתי תיקיה עם 100 קבצים בגדלים שונים. את כל הבדיקות והתוצאות תוכלו לראות בצילומי המסך. רוב ההעתקות הסתכמו במהירות של בין 1.50GB/s ל- 2.50GB/s בממוצע , למעט האטות בודדות בחלק מהמקרים הקצב היה די יציב כולל בהעתקות רנדומליות מה שמעיד בהכרח שווסטרן דיגיטל הוציאה מוצר מוצלח במיוחד.

>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של טכנולוגיה ואנשים

תוצאות - AS SSD מבחן העברת קבצים שונים - לחצו להגדלה
תוצאות לכונן Samsung 980 Pro באמצעות AS SSD לצורך השוואה - לחצו להגדלה
תוצאות - AS SSD לחצו להגדלה
תוצאות - בדיקה סינטטית CrystalDiskMark לחצו להגדלה
מידע על הכונן מתוך CrystalDiskInfo - לחצו להגדלה
תוצאות AS SSD מבחן גרפי - לחצו להגדלה
בנצ'מרק לכונן באמצעות 3D-Mark -לחצו להגדלה
העתקת תיקיה עם 100 קבצים לכונן Corsair MP510 - לחצו להגדלה
העתקת קובץ MP4 לתיקיה בכונן עצמו -לחצו להגדלה
העתקת תיקיה עם 100 קבצים לתיקיה בכונן עצמו - לחצו להגדלה
העתקת קובץ ZIP לתיקיה בכונן עצמו -לחצו להגדלה
העתקת תיקיה עם 100 קבצים לכונן Samsung 980 Pro - לחצו להגדלה
העתקת קובץ Zip לכונן Samsung 980 Pro - לחצו להגדלה
העתקת קובץ Zip לכונן Corsair MP510 -לחצו להגדלה
העתקת קובץ MP4 לכונן Corsair MP510 -לחצו להגדלה
העתקת תיקיה עם 100 קבצים מכונן Samsung 980 Pro לכונן SN580 - לחצו להגדלה
העתקת קןבץ MP4 מכונן Corsair MP510 לכונן SN580 -לחצו להגדלה
העתקת 100 קבצים מכונן Corsair MP510 לכונן SN580 -לחצו להגדלה
העתקת קובץ MP4 לכונן Samsung 980 Pro -לחצו להגדלה

ווסטרן דיגיטל מאפשרת להוריד תוכנה חינמית לניהול כונני האחסון שלה , תוכנת ה-Dashboard , מאפשרת לנו לבצע עדכוני קושחה לכונן , לנהל את מערך ה-S.M.A.R.T , לבצע Trim למיטוב ביצועים ובנוסף מאפשרת לנו לבצע ניטור של הכונן הכולל טמפרטורות וכמות ה-IOPS. בנוסף ווסטרן חברה לחברת אקרוניס ומאפשרת להוריד גם כן בחינם את תוכנת הגיבוי של החברה דרך הקישור מתוכנת ה-Dashboard.

>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של טכנולוגיה ואנשים

תוכנת ה-Dashboard לחצו להגדלה
תוכנת ה-Dashboard לחצו להגדלה
תוכנת ה-Dashboard לחצו להגדלה

מחיר – את הכונן ניתן להשיג ברשתות המחשוב הגדולות ובאתרי הסחר תחת תג מחיר של 564 ש"ח.

השורה התחתונה

הכונן SN580 של חברת ווסטרן דיגיטל , הוא כונן Nvme SSD מוצלח במיוחד , אמנם יש מהירים ממנו וכאלה שכוללים Dram Cache ולמרות שהוא כולל תאי זכרון מסוג TLC , עדיין בבדיקות שערכתי ובמבחן המציאות מול כונן יקר בהרבה ממנו שברשותי ה-Samsung 980 Pro , לא הרגשתי איזשהו "נכות" או נחיתות משמעותית מול הכונן הזה. ה-SN580 ביצע העתקות בצורה מהירה ויעילה ובמחיר שלו עם נפח מכובד של 2TB ווסטרן דיגיטל בהחלט הוציאה מוצר שראוי לרכישה.

שתפו את הכתבה:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

כתבות נוספות

סקירה : Ultimate Ears Everboom – סאונד ב-360 מעלות
סקירה : Ultimate Ears Everboom – סאונד ב-360 מעלות
previous arrow
next arrow