בנוסף לאירוע תערוכת IFA BERLIN 2024 שהתקיימה בספטמבר 2024 בעיר ברלין, השיקה אינטל באותו שבוע את סדרת מעבדי ה-LUNAR LAKE שלה למחשבים ניידים מודרניים בסדרות דקות גזרה. ביום האחרון של אירוע ההשקה, חשפה אינטל קיר עם מדפים עמוסים בניידים, כולם מבוססי לונאר לייק. לאחר שסקרנו באריכות את הקיר העשיר במחשבים, נתקלנו בתחתית המדפים במחשב זעיר ומעניין שמשך את תשומת ליבנו. ברור קל העלה שנציגים של החברה שפיתחה את המחשב הזה עמדו לידנו וענו לשאלות ההתפעלות של העיתונאים שנכחו באירוע. מסתבר שהחברה שהציגה את המחשב המיוחד היא KHADAS, שהיתה זו פעם ראשונה, לפחות עבורי שנתקלתי בשם הזה ובמחשב שלה.
ולפני הכל,כמה מילים על KHADAS
היא נוסדה בשנת 2016, ועל פי דבריה הכתובים באתר האינטרנט שלה, המסע של Khadas מתחיל עם תשוקה עמוקה לטפח יצירתיות. KHADAS גאה במוניטין הגלובלי שלה באספקת מוצרים חוסכי מקום, קלים לשימוש, מודולריים וניתנים להרחבה. בשאיפה לאפשר למשתמשים שלה ליצור חוויות דיגיטליות בהתאמה אישית, ולאפשר לכל אחד מהם להגשים את החלומות הייחודיים שלו. החברה מכירה בכך שהסגנון של כל אחד הוא ייחודי ומאמינה שמכשירים אלקטרוניים צריכים להיות גמישים וניתנים להתאמה כמו המשתמשים שלהם.
בסרטון פרסומת שנראה כמו מדע חצי בדיוני באתר של KHADAS, רואים עובד חברה לוקח את המחשב MIND וזורק אותו לעובדת חברה שנמצאת קומה למטה דרך מערכת האיוורור והכנפיים המסתובבות של מאוורר גדול כשהוא נוחת בידיה המיומנות. פרסומת כזו היא מסוג הסרטונים שנילווה להם המשפט "אל תנסו בבית". אבל אנשי קאדאס מאמינים במוצר שלהם כנראה ולוקחים אותו לאקסטרים. ואם נחזור רגע לאירוע ברלין, גם שותפי לנסיעה מר גילעד מנדל וגם אני חשבנו שרצוי לחזור מברלין כשאיתנו המחשב המיוחד הזה. ואכן הוא מיוחד. אז המחשב באמת בידינו וסקירה זו מוקלדת באופן אקסלוסיבי על המיינד עצמו. ולפני שנצלול לנבכי הקדס, הנה וידאו בהפקת KHADAS עצמה:
אין דברים כאלו
הקאדאס מיינד או בשמו המלא Intel® Core™ Ultra Processor (Series 2) AI PC Dev Kit הוא מחשב מודולרי. החברה מתמחה בפיתוח וייצור של מוצרי מחשוב קטנים וניידים וכן מספר מוצרי אודיו איכותיים. המיינד עצמו שקבלנו בסוף תערוכת IFA BERLIN 2024 כולל שלושה רכיבים, המחשב עצמו, תחנת עגינה ייחודית עבורו, וכן תיק עור מיוחד לאחסון המחשב ונשיאה בתיק. גודלו כל כך קטן שניתן לשאת אותו אפילו בכיס המעיל או בתיק של גברת בדרך לאופרה במילנו.
בתמונה כאן למעלה, מימין בצבע כתום, תיק העור של הקאדאס, משמאל – המחשב עצמו, ולמטה – תחנת העגינה הייעודית. כל המערכת הזו ממש מיוחדת וזה מה שמשך את תשומת ליבנו באירוע בברלין מעצם זה שכל מדפי המחשבים הציגו מחשבים ניידים וגם את הקאדאס שהוא נייד שהמעבד המרכזי שבו הוא הלונאר לייק שפותח במיוחד למחשבים ניידים. באתר של קאדאס נוכל למצוא מספר דגמים של המחשב הזה שנקרא MIND, והוא נמכר בכמה תצורות ומחירים לסגמנטים שונים בתעשיית המחשבים. הדגם הזה הספציפי נקרא Khadas Mind Maker Kit, והוא מיועד על פי האתר של קאדאס לאנשי פיתוח שעוסקים ב-AI.
הקאדאס עשוי מאלומיניום מעובד ב-CNC חלק ונקי, בצבע LAVA GREY. בניסון למצוא ברגים שיאפשרו פתיחת המארז, לא מצאתי. תעלומה איך פותחים אותו. מקדימה, חיתוך עדין ובו כפתור הדלקה מצוייד בנורת LED מחליפה צבעים. מאחור, פס חיבורים עשוי פלסטיק שחור ובו שני חיבורי USB-C 4.0, באמצע, חיבור HDMI 2.1 FRL (באנגלית – Fixed rate Link) שמאפשר רזולוציה של 8K, קידוד TMDS ועוד. ועוד שני חיבורי USB-A 3.2 דור 2. כשהופכים את הקאדאס, מגלים סוג של במה דקיקה מוגבהת, קטנה יותר מגודלו המלא של המחשב, שני פסי גומי מודבקים על הבמה הקטנה וכן שקע מחבר (connector) מיוחד, ובמרכז הבמה דלת סתרים מגנטית שמחביאה מאחוריה את כונן ה- NVme 2230. משני צדדיו פתחי איוורור ומתחתם חריצים מיוחדים שנועדו לנעילת הקדס על התקן גרפי מיוחד שנמכר בנפרד.
הערכה שהתקבלה בברלין כוללת גם עמדת עגינה מיוחדת – MIND DOCK – אותה ניתן לראות בתמונה כאן למטה. אין ספק שזו תחנת עגינה משוכללת וייחודית והיא כוללת במבט מלמעלה שקע אליו נכנסת הבמה בקדס עצמו. השקע כולל מחבר זכר שנכנס לתוך המחבר בקדס. תחנת העגינה כוללת מקדימה נורת LED ארוכה, מימין לה יש חריץ לכרטיס זיכרון SD-CARD גרסה 4.0. משמאל לנורת ה-LED חיבור אודיו 3.5 מ"מ, ומשמאלו USB-A 3.2 Gen 1. בחלק העליון מימין למעלה כפתור עגול לכיוון עוצמת הקול – VOLUME, לחיצה עליו מפסיקה את הסאונד. בצד השני משמאל שקע קטן עגול לטביעת אצבע. בחלקה האחורי של עמדת העגינה עוד סדרת חיבורים, מימין מאחור שקע RJ45 לחיבור רשת במהירות 2.5 Gbps, לידו שני חיבורי HDMI 2.0 18 Gbps, לידם שני USB-A 3.2 Gen1, ובסוף USB-C PD. משני צידי עמדת העגינה יש חריצי איוורור.
מפרטכני
לקאדאס יש מפרט טכני מרשים, במיוחד בהשוואה לגודלו המינימליסטי של המחשב, ולאופציות הגלומות בו. בואו נראה מה כולל הפלא הטכנולוגי הזה:
- CPU – מעבד מרכזי – Intel Core Ultra 7 258V
- NPU – יחידת עיבוד עצבי – Intel AI Boost Up To 47 TOPS
- Storage – אחסון – 1TB PCIe 4.0 M.2 2230 SSD
- Communications – תקשורת – Wi-Fi 6E (802.11ax) / Bluetooth 5.3
- Mind Link – תחנת עגינה – PCIe 5.0 x8 Max Speed 256 GT/s / Supports USB 3.2 Geb2 HDMI 2.1
- Display Support – תמיכה בתצוגה – up to 3 displays USB-C 4K 240Hz or 8K 60Hz X2 (רשימה חלקית)
- AI Performance – ביצועי AI סה"כ כוח מחשוב 115 TOPS (תומך ב- OpenVINO, TensorFlow, PyTorch ועוד)
- GPU – כרטיס מסך – Intel Arc GPU 140V
- Memory – זיכרון – 32GB LPDDR5X Max Freq 8533MHz
- Battery & Power – סוללה וספק כוח – Built-In 5.55Wh standby / 100 W USB-C Power Supply
- I/O Ports – כניסות ויציאות – USB4 (40Gbps) X2/HDMI 2.1 (48Gbps) X1/ SB-A 3.2 Geb2 (10Gbps) X2
- Display Output – יציאות למסכים – HDMI 2.1 UpTo 8K 60 HZ or 4K 240 Hz
- Size & Weight – גודל ומשקל – 146X105X20 mm / 435 gram
- Supported OS – תמיכה במערכות הפעלה – windows 11 HOME/PRO, Linux
לאחר שראינו מהו המפרט הטכני של הקאדאס נציין שבאתר החברה ניתן לרכוש גם מתאם גרפי (בתמונה למעלה) שנקרא Mind Graphics (SKU: KG-46T-AUS) שמוסיף כרטיס מסך NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti Desktop eGPU שארוז בתוך מעטפת אלומיניום מיוחדת שנראית כמו מחשב שלם בעצמה. המתאם הגרפי הזה משמש גם בפועל כתחנת עגינה לכל דבר וכולל רמקולים, כפתור ווליום ונקודת נגיעה לטביעת אצבע לכניסה מהירה למחשב. ע"י שימוש במתאם הגרפי, אנחנו הופכים את כל מערכת הקאדאס למכונה גרפית משוכללת בעלת ביצועים מרשימים. בתערוכת CES 2025 בתחילת השנה, הציגה קאדאס גרסה מתקדמת של ה- MIND, את ה- MIND 2S עם מעבד מתקדם של אינטל בשם ARROW LAKE Intel Core Ultra 7 255H, וכן מסך נייד בשם MIND xPlay שעדין לא הושק רשמית ונמצא בעבודה. ה-MIND שבסקירה, להזכירכם הוא המודל המיוחד עם מעבד ה- LUNAR LAKE שכולל מעבד NPU שעומד בדרישות מיקרוסופט כמחשב Copilot+ PC. בידיעה שפורסמה לקראת סוף ינואר 2025 נמסר שחברת קאדאס תאפשר למפתחים עצמאיים לייצר מודולים להרחבה עבור מערכת ה-MIND שכוללת כרגע רק שני מודולי הרחבה שנסקרו כאן.
החיבור המיוחד - Mind Link Interface
רוב חיבורי הקאדאס נמצאים בחלקו האחורי, בתחתית שלו נמצא את החיבור המיוחד של קאדאס, הוא כולל 122 פינים ונקרא MIND LINK. החיבור הזה הופך את מערכת הקאדאס למיוחדת והוא תומך ב- power delivery וכן ב- PCIe למידע שמאפשר את האקוסיסטמה של אביזרי הקאדאס שמרחיבה את אפשרויות המערכת. השימוש בשיטה הזו קל מאוד, פשוט מניחים את המחשב על תחנת העגינה המיוחדת או על תחנת העגינה שראינו למעלה עם הכרטיס הגרפי כשהמחבר המיוחד נכנס לתושבת המיוחדת עם מחבר הנקבה שבה. חיבור היחידות נתמך גם במגנטים שמייצבים אותו היטב.
הסוללה - קטנה ורק StandBy
לעיתים קרובות מחשבים ניידים מתגאים בסוללה שלהם שמחזיקה שעות, והשאיפה של יצרניות הניידים להאריך את חיי הסוללה ע"י צריכת זרם נמוכה ושימוש ברכיבים כמו ה- CPU שמתוכננים לעבודה בזרם נמוך. כאן בקאדאס המצב הוא אחר. בגלל גודלו המזערי, הסוללה בו קטנה בגודל של 5.55Wh בלבד, שמוגדרת רשמית כ- StandBy (כמו אל-פסק) וכך מאפשרת לשמור על העבודה שלנו ולנוע ממקום למקום ללא סגירת המחשב. ניתוק המחשב מספק הכוח לא מצריך כיבוי קודם לכן, ושומר על הנתונים, ומכניס את המחשב ל"מצב שינה" (SleepMode). המבנה המיוחד של קאדאס והסוללה הקטנה מייצגים סגנון עבודה נייד שבו המשתמש עובד על המחשב במקום העבודה עם מסך מקלדת ועכבר, ומגיע הביתה למערכת דומה וממשיך לעבוד על אותם מסמכים פתוחים. הסוללה המיוחדת אמורה להחזיק כ-5 שעות, כך שאותו עובד בין שהוא באוטו בדרך הביתה או ברכבת, הקאדאס אצלו בתיק ישן, וכשהוא מגיע הביתה, מתעורר לחיים וממשיך לתת עבודה היכן שהופסקה.
אודיו - כולל רמקולים בתחנת העגינה
לקאדאס עצמו אין יציאת אודיו 3.5 מ"מ ולא רמקולים. ולכן אם אנחנו רוצים לנצל את המערכת במלואה, רצוי מאוד לרכוש את תחנת העגינה Mind Dock שכוללת חיבור 3.5 מ"מ מקדימה וכן מערכת רמקולים איכותית שמשדרת עוצמה טובה בכל קנה מידה. מערכת הרמקולים הסטראופונית שבנוייה לתוך תחנת העגינה כוללת דרייברים כפולים עם woofer אחד וטוויטר אחד ונשמעת היטב. בנוסף, בהקלטות סטריאו ניתן להבחין דרך הרמקולים האלו בהפרדה ברורה בין ימין ושמאל. האתר של קדס לא מציין את תצורת הרמקולים אולם הם מפיקים 6 וואט, ובהחלט ניתן להנות מהם בעבודה יומיומית. כמובן שניתן לחבר למערכת אוזניות גיימרים עם מיקרופון או להתחבר עם אוזניות BT איכותיות. תחנת העגינה כוללת גם כפתור ווליום חמוד שכולל בבסיסו מיקרו סוויץ לכיבוי מהיר של הסאונד. בצד השני משמאל נוכל למצוא שקע דק עגול לטביעת אצבע לפתיחה מהירה של המחשב.
מבחני ביצועים
במספר השבועות שהקאדאס היה תחת מבחנים שונים הוא נתן תוצאות יפות למדי בטסטים השונים, גם בהשוואה למחשבים דומים. ונפתח את סט הבדיקות לפי המסורת עם CPU-Z הוותיקה, והפעם בסגנון "הסרט", הנה:
הבדיקה הבאה בוצעה עם CINEBENCH R23 הוותיקה שנתנה תוצאות טובות גם בהשוואה לנייד דומה מבחינת CPU שהוכרז לא מזמן. הקאדאס נתן בבדיקת המולטי 9531 נקודות, ו- 1930 נקודות בסינגל. מעניין לראות שמיד לאחר ההכרזות בברלין, יצא לנו לסקור את ה- Asus ZenBook S 14 OLED 2024 עם מעבד Intel Lunar Lake Core Ultra 9 288V שהוא חזק יותר, וקיבל במולטי 8756 נקודות, ובסינגל 1727 נקודות שזה פחות מהקאדאס עם מעבד חלש יותר.
תוכנת הבדיקות PerformanceTest לא ממש התרשמה מהקאדאס (בניגוד אלינו) ונתנה בו ציונים קצת מעל הממוצע העולמי שלה עם 6254 נקודות, 61 אחוז בממוצע העולמי. (כאן בלינק באדום מימין)
Crystal DiskMark נתנה לו את התוצאות הבאות שנבחנו על דיסק SSD מתוצרת WD.
הקאדאס בגרסת המפתחים שלו (MAKER EDITION) לא אמור לשמש גיימרים, אולם בהחלט עשוי להריץ הייטב משחקים שדורשים גרפיקה, שלא לדבר על ערכת ההרחבה הגרפית המרשימה שדובר בה כאן למעלה ונותנת לנו מנוע גרפי אמיתי. אולם בגרסתה הדקיקה, ערכת הקאדאס בהחלט מסוגלת להריץ משחקים כפי שבדקתי עם תוכנת הבנצ'מארק הידועה 3DMARK שנתנה תוצאות סינטטיות מצוינות כפי שנוכל לראות בתמונות הבאות. בדיקת המשחק NIGHT RAID נתנה לנו 33,366 נקודות וקצב של FPS טוב עם ריצה חלקה. WILD LIFE נתן תוצאה מרשימה גם כן של 28,090 נקודות וקצב FPS גבוה יחסית עם 168. בלינק כאן נוכל לצפות בתוצאות המלאות וגם במיקום של המחשב ליד מחשבים דומים.
כמחשב שמיועד בעיקר לפיתוח ועבודה עם AI, לקחתי את המחשב לבדיקות ביצועי AI עם תוכנת PROCYON בגרסה עדכנית שנתנה את התוצאות הבאות של 75 נקודות במבחן AI WINML.
Khadas Intel® Core™ Ultra Processor (Series 2) AI PC Dev Kit - הסיכום
אין ספק שההתפעלות של מר גילעד מנדל (עורך האתר) ושלי באירוע ההשקה של מחשבי ה- LUNAR LAKE בספטמבר 2024 בברלין היתה מוצדקת. המחשב הזה הוכיח את יכולותיו לאורך הסקירה הזו בכל קנה מידה של סקירות מחשבים בהם אנחנו עוסקים מזה שנים. צריך כמובן גם לציין את האקוסיסטמה של חברת KHADAS עצמה שהמוצר הזה הוא בפועל מוצר דגל שעתידו לפניו – עם אופציות מודולריות ופתיחת האפשרות לחברות לפתח מוצרים נילווים כמו מסך נייד שבתוכנית וכו'. כותב שורות אלו התנסה גם בעריכת וידאו ב-1080P על גבי הקאדאס בשבועות שהמחשב היה בסקירה והוכיח את יכולותיו גם מבחינה גרפית. אז אם תגידו 1080 זה לא חוכמה, לקחתי את ה- KHADAS לטסט עריכה נוסף, והפעם עם קובץ וידאו ב-4K בפתיחת קופסה של מוצר כלשהו, וגם הפעם המחשב הוכיח את יכולותיו בזמן עריכת וידאו איכותית וזורמת.
לסיכום, לפעמים מגיעים לשולחני מחשבים שהפרדה מהם קשה בגלל שהם פשוט כיפיים, הקאדאס לבטח נכנס לקטגוריה הזו.
את המחשב ניתן לרכוש דרך האתר של קדס עצמה או באלי אקספרס