רוב סקירות הניידים שהגיעו לשולחן הבדיקות שלנו בחודשים האחרונים היו מתוצרת ה"חשודים המיידיים" – לנובו, HP, אסוס ודל. עם הגעת ה- MSI Prestige 13Evo A13M-043IL, "חטפתי" אותו מכיוון שגם בדסקטופ אני משתמש בציוד של MSI, ועניין אותי לבחון את MSI גם ברמת הניידים. לשם שינוי, נייד זה נכנס לקטגוריית 13 אינץ, שניתן לנחש באופן אינטואיטיבי משמו – 13EVO. מעניין גם לבדוק את שוק הניידים, ואם עד עכשיו הכרנו גדלים שונים וגם 14 אינץ, הרי כאן אנחנו נתקלים בגודל לא סטנדרטי, ואולי זה טרנד חדש, הרי חברות גדולות וקטנות תמיד מחפשות לחדש. בדיקה קצרה במערכת CoPilot של מיקרוסופט לא העלתה בשלב זה נתון לגבי ניידי 13 אינץ, אולם ציינה שגודל זה מאוד פופולרי בארה"ב עם דומיננטיות של יותר מ-60 אחוז בניידי MacBook בגודל 13 אינץ.
מבט כללי
הנייד שלפנינו מתוצרת MSI מודל MSI Prestige 13Evo A13M-043IL בצבע אפור – Stellar Gray – נכלל בקטגוריית ultraportable וזאת משני טעמים לפחות. משקלו פחות מ-1 קילו, וגודל המסך שלו שמכתיב את המודל הוא 13.3 אינץ. גודלו הכללי הוא 299X210X16.9 מ"מ. שלדת המחשב עשוייה מסגסוגת אלומיניום ומגנזיום. המחשב מצוייד במעבד Intel Core i7-1360P ו-32GB של זיכרון מסוג LPDDR5. עיצובו הכללי די מינימליסטי, וכשסוגרים את מסך המחשב, מגלים את הכיתוב MSI חרוט בהפוך אלינו כשבתוך האותיות העבות סוג של ראי.
מבחינת חיבורים, משמאל נמצא:
1 – חיבור מטען חשמל מיוחד של MSI
3 – חיבור ל- HDMI 2.1
2 – שני חיבורי USB-C להטענה, ThunderBolt, ועוד (יש לעיין בחוברת המחשב)
4 – נורות LED לסימון חשמל, הטענה ומצב סוללה (יש לעיין בחוברת המחשב)
5- חיבור אודיו 3.5 מ"מ – מיקרופון ואוזניות COMBO
מצד ימין נמצא את החיבורים הבאים:
1 – קורא כרטיסים מסוג SD
2 – חיבור USB 3.2 Gen 1
3 – שקע נעילה מסוג Kensington
תכונות מרכזיות
- מעבד – Intel Core i7-1360P
- גרפיקה – Intel Iris Xe
- זיכרון – 32Gb DDR5 4800
- אחסון – 1TB
- מסך – 13.3 Inch 1920X1200 60 HZ IPS, בהירות 400 NITS
- חיבורים – 2X USB-C, USB-A 3.2, HDMI, microSD, Audio 3.5
- תקשורת WIFI – 6E BT 5.3
- מצלמת אינטרנט – 1080P 30FPS IR
- סוללה – 4 תאים 75 WHr lithium Ion polymer
- משקל – 990 גרם
- גודל – 299X210X16.9 מ"מ
- אחריות – שנה אחריות
חומרה וקצת
תוך כדי סקירה של ה- MSI אני שם לב שהוא ממש דומה במספר נתונים למחשב האישי שלי מתוצרת פוג'יטסו מודל LIFEBOOK U938 שנרכש מהיבואנית לפני מספר שנים לקראת נסיעה ליפן. האמת שאני לא מכיר איש בסביבתי הקרובה שיש לו נייד של חברה יפנית זו, והמחשב גם לא נרכש בגלל יעד הנסיעה, אלא בגלל סיבות אחרות. הראשונה שבהן היא המשקל שלו וגודלו, ובזה הוא ממש דומה ל-MSI.
ה- MSI Prestige Evo13 A13M-043IL מצוייד במסך IPS, עם בהירות של 400 NITS , בגודל 13.3 אינץ ובזה הוא ממש דומה לפוג'יטסו שלי בן ה-14 אינץ. מסגרת המסך bezel דקה מאוד כמו מחשבים דומים של אסוס, דל וכו'. בנוסף, אחד הדברים היפים ב-MSI הוא משקלו הקליל – פחות מ-1 ק"ג, מה שהופך אותו למועמד מושלם לנסיעות לחו"ל או גיחה למשרד ו/או אוניברסיטה, או ביקור עבודה בקפה השכונתי שהפך למשרד לאין מצוא בסגנון ה"לפטופיסטים".
במרכז הנייד החדש, מעבד אינטל Intel i7-1360P, דור 13 של סדרת ראפטור לייק הידועה. המעבד כולל 4 ליבות performance, ו-8 ליבות efficiency. ו- 16 threads. סדרת מעבדי ה-P היא אחת מתוך כמה סדרות של מעבדי ניידים בהם U, P, H, HX כש-HX נועד למחשבי HIGH END.
את סדרת מעבדי ה-P נוכל כנראה לפגוש רק בניידים עד גודל 14 אינץ, כמו במקרה כאן. המחשב בסקירה כולל 32 גיגה זיכרון פנימי מתוצרת SK HYNIX מסוג LPDDR5 שזה גרסת ה- Low Power למחשבים ניידים. מבחינת אחסון פנימי, בנייד מורכב כונן SSD NVMe מתוצרת MICRON מודל 3400 בגודל 2 טרה. יש לציין שזו פעם ראשונה שאני נתקל בנייד עם כמות אחסון כזו OUT OF THE BOX ללא שדרוג אישי.
על פי MSI המחשב עבר תקינה מסוג MIL-STD-810G שנועדו לבחון אותו בסכנות כמו מכות או טלטולים. בראש המסך מותקנת מצלמת אינטרנט ברזולוציית 1080P שכוללת כפתור ניטרול כפי שניתן לראות בתמונה כאן למטה מסומן בחץ אדום. המחשב כולל גם את מערכת Microsoft Hello המאפשרת זיהוי פנים וכניסה קלה למחשב. שימו לב שאם לא מוגדרת סיסמת כניסה למחשב, לא ניתן להמשיך בהגדרות מערכת HELLO. בבסיס המערכת תהליך קצר של סריקת פנים המשתמש על ידי המצלמה. זיהוי הפנים עובד מצויין. אם כפתור ניטרול המצלמה (בתמונה למטה) מוסט למצב אדום, זיהוי הפנים לא יעבוד.
המקלדת ב-MSI מאוד נוחה לעבודה, והמקשים די שקטים בזמן הקשה עליהם. מכלול המקלדת די צר, ורוחבו כ-9 ס"מ, כשרוחב המקש הרגיל קצת יותר מ- 1.5 ס"מ. ואם ניקח את מקלדת הפוג'יטסו כרפרנס, נמצא שמכלול המקלדת בו מגיע ברוחב לכ- 10 ס"מ. לעומת זאת משטח המגע ב- MSI נטול הכפתורים גדול יותר ובהרבה בהשוואה לפוג'יטסו. מבחינת סאונד, בנייד מותקנים שני רמקולים בעוצמת 2 וואט שנשמעים הייטב, ובעוצמה סבירה (בניגוד לפוג'יטסו שלי) אולם איכותם לא מספקת לשמיעת HIFI, ואין להם יציאות שמע כלפי מעלה, אלא רק לתחתית המחשב, כך שחלק מאיכות הסאונד נבלמת ע"י השולחן או המשטח עליו נמצא המחשב.
אחד הדברים הראשונים שהפתיעו אותי ב-MSI היה המקלדת הנוחה לתפעול והאור האחורי שנדלק בבסיסה כל פעם שאנחנו מתחילים להקליד. כפתור המחיקה DELETE נמצא בקצה העליון שלה מימין, ולידו כפתור ההפעלה של המחשב שכולל גם מנגנון טביעת אצבע. MSI מיקמו את ה-DELETE ואת כפתור ה- ESC משני צידי המקלדת, בדיוק כמו בפוג'יטסו ואף תכננו אותם קטנים, בהשוואה ל- 1.5 ס"מ של מקש רגיל. מכיוון ש-MSI צימצמו את גודל מכלול המקלדת, כפתורים חשובים כמו PGUP/PGDN (כוללים גם HOME-END) , נמצאים בצד ימין למטה ודורשים שימוש של כפתור ה- FN במחשב.
אבחוני בנצ'מארק
לרוב, סקירות מחשבים וניידים חדשים יתגאו בבדיקות ביצועים שונות, ובדרך כלל עם אותם כלים. אני בחרתי הפעם לפתוח עם ספידומטר – באתר WEB שבודק ביצועי דפדפנים, ולאחרונה שידרג את האפליקציה המרכזית שלו Speedometer לגרסה 3.0. מעניין לראות את ההבדלים הגדולים בין 4 מחשבים עליהן הרצתי את מבחן הביצועים הזה על דפדפן כרום עדכני. עם 20.5 נקודות על המחשב MSI שבסקירה, עם 4.25 נקודות על מחשב העבודה שלי הפוג'יטסו הוותיק, עם מעבד Intel i5-8350U, ושני מחשבים עם לוחות אם MSI מודרניים עם מעבדי ראפטור לייק, וראפטור לייק ריפרש עם 26 נקודות ועם 28.9 נקודות.
את CINEBENCH לא צריך להציג, אמנם היא הוציאה גרסה חדשה עם סקלת נתונים שונה לחלוטין, לכן השתמשתי בגרסת R23 הוותיקה והידועה.
שתי הבדיקות הגרפיות הידועות מבית UNIGINE מציגות את כוחו של המחשב. בתמונה כאן למטה אנחנו רואים שהנייד של MSI עם כרטיס גרפי מובנה של אינטל מקבל 1842 נקודות. ולידו, מחשב MSI חזק עם מעבד ראפטור לייק חזק ומעבד גרפי מהשורה הראשונה, מקבל 17011 נקודות. אכן הבדל גדול.
בדיקת מעבד המחשב עם 3DMARK העלתה את התוצאות הבאות:
המחשב נבדק גם עם PCMARK10 בכמה בדיקות. הנה לינק לבדיקה עצמה.
תוכנה אחת מצויינת לבדיקת מחשבים היא PerformanceTest של PASSMARK. הבדיקה שבוצעה בעזרתה על ה-MSI הראתה בבירור שמבחינת ביצועים המחשב נמצא ברבעון התחתון של ביצועי מחשבים בעולם, ורוב הבדיקות הראו מיקום באיזור הלא מחמיא החום. הפרמטר היחיד שנמצא באיזור הירוק הטוב הוא בדיקת כונן ה-SSD, בתמונה כאן למטה.
CPUZ הוותיקה נותנת לנו תמונה זריזה על מה במחשב מבחינת מעבד, לוח אם, ביוס, זיכרון וכו'. הנה הבדיקה בצורת סרטון וידאו קצר. ניתן לעצור אותו בכל רגע כדי להתעמק בנתונים:
הסוללה במחשב בנוייה עם 4 תאים / 75 וואט. אחד האתגרים הקשים לאבחון במחשב הוא הסוללה ותפקודיה. מכיוון שתפקודי סוללה בנייד תלויים בהרבה גורמים, כל משתמש יחווה את זמן הסוללה ללא חיבור לחשמל, בצורה שונה. אחת הדרכים לברר עמידות הסוללה היא תוך כדי עבודה ממשית או בעזרת אבחון סינטטי. במבחן הסוללה Modern Office של PCMARK10, החזיק המחשב כמעט 4 שעות:
בפרסומיה, טוענת MSI על זמני עבודה ארוכים של 16 שעות. וטוענת ל- "long-lasting battery". הניסיון להוכיח זאת לא צלח, ובעבודה אינטנסיבית כולל עריכות וידאו ועוד עבודות גרפיות, הצלחתי להוציא ממנו כשלוש שעות. זמן הטעינה המהיר שטוענת MSI התגלה כשעה וחצי מ-0 סוללה ל-100 אחוז. יש מצב שמשתמשים יצליחו לסחוט ממנו עוד קצת עבודה ע"י כיוון המחשב בצורה יותר מדוייקת.
ולסיום, בדיקה עם CROSSMARK ותוצאותיה:
מרכז MSI CENTER
MSI CENTER או בעברית מרכז MSI, זוכה פרס reddot לשנת 2022, מבוסס מערכת AI, ונותן מענה למשתמש הנייד של MSI שנמכר עם התוכנה באופן מובנה ישר מהמפעל. מערכת ה- AI של מרכז MSI בנייד מאבחנת באופן קבוע את השימוש האישי של כל משתמש, ונותנת לו כיולים וכיוונים יחודיים על פי הצרכים שלו. מרכז MSI מבוסס מודולים, אותם נוכל לראות בתמונה למטה. המשתמש במחשב יכול לבחור את המודולים המתאימים לו, לדוגמה GAMER, ולהתקין אותם על פי אופי השימוש שלו.
כדי לעבוד בצורה מסודרת עם מרכז MSI, רצוי להירשם עם מייל וסיסמה ולקבל עדכונים שונים ומידע. בתמונה הבאה נוכל לראות את המודולים השונים באפליקציה הזו לנוחות המשתמש.
סיכום
כתיבת סקירת מחשב ה- MSI Prestige 13EVO A13M בוצעה בפועל עליו וזאת כדי להתרשם ממנו ישירות תוך כדי בדיקתו. הרושם שהתקבל תוך כדי עבודה עליו היה מאוד חיובי, ויש גם לציין שהוא זכה בכמה פרסים בהם reddot winner 2023. לעומת זאת הבדיקות הסינטטיות, חלקן לא ממש התרשמו ממנו. בגדול, המחשב תפקד ממש הייטב, ואפילו הצלחתי לערוך איתו קטעי וידאו קצרים עם תוכנת DAVINCI RESOLVE. כמובן שמחשב זה לא נועד לעבודות גרפיות או וידאו כבדות, ובהעדר כרטיס גרפי חזק, משחקים כבדים לא מומלצים להריץ עליו.
בזמן כתיבת שורות אלו המחשב לא נמצא במלאי בחנויות, ואם מי מכם מעוניין לבחון את רכישתו, רצוי לבדוק המצאות מלאי בחנויות המתמחות.
מחיר מומלץ לצרכן: 7,399 ש"ח
במבצעים מחירו עשוי לרדת לאיזור 6,500 ש"ח
ל-MSI סדרות מלאות של ניידים לסגמנטים שונים. סדרה זו שנקראת פרסטיג' כוללת ניידים נוספים החל ב-13 אינץ וכלה ב- 16 אינץ, בתמונה למטה מתוך האתר של MSI.