סקירה : INTEL i9-14900KS – אירוע ההשקה מזווית אחרת

בחודש מרץ השנה באירוע יוטיוברים בחיפה, שכלל עיתונאים, משפיענים, ומהנדסי אינטל רבים מיומנים וחביבים, חשפה זו האחרונה את מעבד הדגל שלה, את ה- i9-14900KS. רבות כבר נכתב עליו וזאת לאחר שאינטל כינתה אותו "מפלצתי". מעבד זה, האחרון בעידן "הראפטור לייק ריפרש", נחשב לחזק ביותר, ולמהיר מסוגו בתקופתינו לעולם הדסקוטופ  והגיימרים. והוא אכן מהיר, חזק, ועצבני. אינטל גם הוסיפה לו את הטייטל Special Edition עם הסיומת המיוחדת KS, אותה מקבלים באופן מסורתי מעבדים מיוחדים שכולנו אוהבים לפנטז עליהם. ביום ההשקה עמד תג המחיר שלו על 689$. 

אבל לפני הכל בואו נצפה בסרטון קצר שצולם במעמד האירוע, ואולי מעביר חלק מזערי מן החוויה המיוחדת :

>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של טכנולוגיה ואנשים

ובלי קשר לאירוע ההשקה הקפוא, ידיעה קטנה שפורסמה לאחרונה דרך מערכות גוגל גרמה לי לחשוב האם באמת צריך ללכת ולרכוש ולשדרג מחשב למעבד אינטל החדש והחזק ביותר שנחשב כיום בעולם הדסקטופ, ובמיוחד לגיימרים חובבי אינטל, מומחי OC, ולאלו שצרכים באמת מעבד ברמת דסקטופ בעל הביצועים החזקים ביותר, שמאפשר לבצע בו המהרה (OVERCLOCKING) רצינית.    

 

צילום מסך של כותרת הידיעה באתר של Toms Hardware

הידיעה המדוברת פורסמה באתר Toms Hardware וטענה שמעבד (CPU) בן שלוש שנים "מנצח" את המעבד המהיר ביותר שהושק השנה בחודש מרץ. מי שאחראי לידיעה הוא חובב מחשוב מומחה המהרה – OVERCLOCKING – בשם Allen "Splave" Golibersuch שמחזיק מספר שיאי עולם בתהליכי OC של מעבדי אינטל ו-AMD. את התוצאות המפתיעות של תהליך ה-OC במעבד בן שלוש שנים הוא השיג עם לוח אם מתוצרת ASRock עם ערכת שבבים Z590 וזיכרון מסוג DDR4. מאמר מפי מקלדתו של המומחה שמסביר את תהליכי העבודה ניתן לקרוא בלינק באדום למעלה. תוצאות הבנצ'מארק המפתיעות הושגו בין היתר עם תוכנת אבחון בשם PYPrime , מבוססת פייתון, והשימוש בה אינו שקוף למשתמש, ודורשת ידע מחשובי רב כדי להריץ אותה ולהפיק ממנה נתונים שברורים לכל. בסרטון הוידאו למעלה מדגים מומחה ה- OC העולמי מר שרון נחמיאס את ניסיונו בהמהרת מעבד אינטל על לוח אם מיוחד של חברת ASRock.    

>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של טכנולוגיה ואנשים

לוח האם מתוצרת ASRock של שרון נחמיאס באירוע היוטיוברים (צילום: דניאל מטלון)

הסיפור הזה מחזיר אותי אחורה הרבה שנים כשקבלתי על עצמי לכתוב מאמר שסוקר מעבדי אינטל ו-AMD באותה תקופה, משימה שהיתה מאוד מסובכת מכיוון שלא הצלחתי להשיג ראיון עם מהנדס באינטל שיוכל לעזור לי במשימה, ואת כל התחקיר ביצעתי בהדפסת מאמרים וקריאה בהם. ועל החשיבות של מפגשים טכנולוגיים עם חברות ענק כמו אינטל ומיקרוסופט, בהמשך המאמר. 

"תרנגולי אינטל ו-AMD מנסים להבין מי מנצח (גרפיקה: שייקה גרינברג)

מאמר זה לא הולך למחזר את אלפי המילים שנכתבו על סדרת הראפטור לייק וגרסתו המרעננת (ה-REFRESH), אלא להאיר במקצת את שקרה מיד אחרי ההשקה המרשימה במעבדות אינטל בחיפה, בהם הראו לנו איך בפועל מתבצע תהליך OC על מעבד הדגל של אינטל מסדרת ה- Special Edition. אירוע ההשקה הנוצץ והקפוא (בגלל החנקן הנוזלי שהקפיא 6 מערכות של i9-14900KS), הדגים לנו בפועל עם hands on במערכות מוכנות על ידי מהנדסי אינטל והתנסות אישית. והמסקנה הראשית מאירוע זה יכולה להיות ובגדול "אל תנסו בבית". ואם לומר את האמת, יצאתי מאירוע זה יותר מבולבל מאשר נכנסתי אליו. כשמתחילים לחקור יותר לעומק את תהליך ייצור מעבדי מחשבים, מגלים שהמילה "מופלא" יכולה לתאר רכיב קטן זה, שמסביבו בנוי כל המחשב.  בכלל כל התהליך של חלוקת המוצר הסופי לסוגים שונים וקטגוריות שמחולקות לסגמנטים כמו שרתים, דסקטופים, ניידים, מחשבים זעירים וכו', גם הוא ייחודי ומעניין.    

>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של טכנולוגיה ואנשים

אינטל i9-14900KS נתונים ראשיים (גרפיקה: אינטל)

ומכאן שתהליך זיהוי סדרות מיוחדות כמו ה- i9-14900KS, גם הוא מיוחד, ומן הסתם כמות המעבדים המשווקים בסדרה זו כנראה קטנה יותר.  בערוץ יוטיוב שנקרא Intel Technology מתאר באריכות המהנדס Guy Therien  מקצת מרזי תהליך ייצור המעבדים, ובמיוחד תהליך שנקרא באנגלית BINNING שמטרתו זיהוי המעבדים "המיוחדים" שעשויים להיכנס לקטגוריות Special Edition, ולהימכר כסדרת KS במחיר גבוה יותר, לכל אותם אלו הזקוקים לביצועים מיוחדים, או שעוסקים בגיימינג וכן בניסויים ב- OC. למעשה בתהליך ה- BINNING, מספר מסויים של מעבדים נארזים במגש פתוח, כששלב הבא אחרי זה הוא אריזתם בקופסא או מכירתם במגש. תהליך ייצור המעבד באופן מופשט, מתואר הייטב עם ציורים ותמונות במסמך בלינק כאן.

מעבדי אינטל ש"אינם נעולים" בסדרות ראפטור לייק ריפרש (גרפיקה: אינטל)

במאמר שכל עיסוקו הוא OC ומעבדים חדישים, אי אפשר שלא להתייחס לתהליך עצמו. באירוע ההשקה שכלל כאמור תהליך של התנסות אישית וניסיון להביא את המעבד המיוחד לשיאים חדשים, ניסתה אינטל להעביר חלק קטן מן הידע שהצטבר עד היום בלקיחת המעבד למחוזות חדשים, ואף הביאה לאירוע את שרון נחמיאס,  אחד המומחים הגדולים בעולם לנושא OVRERCLOCKING. אבל התחושה שלי היתה עם סיום האירוע שכל זה לא מספיק ואם ברצוננו להרחיב בנושא וללמוד אותו, צריך לעשות הרבה יותר, ואת התפוח הלוהט הזה, או דווקא הקפוא, אני מגיש לאינטל עצמה, ויהיה זאת חידוש אם תיקח על עצמה אינטל  "קשרי קהילה" (אנשי overclocking וחובבי מחשוב אקסטרים) ותפתח את הנושא ותארגן מפגשים לעדכוני טכנולוגיה כדוגמת מיקרוסופט שבעבר דאגה הייטב למומחי IT במפגשים חודשיים במשרדיה אז ברעננה. אני תמיד טוען שמחשבים זה לא טוסטר (מצנם בעברית), אתה מניח בתוכו פרוסת לחם, ואחרי כמה שניות יוצא טוסט. כמות הטכנולוגיה שנמצאת בתוך מעבד אינטל אחד קטן היא בלתי נגמרת. ועם כל השקת דור חדש, ובימים אלו אנחנו לקראת החלפת האגם, באחד חדש, אנחנו נחשפים לעוד פרוטוקולים, עוד שמות מפוצצים של טכנולוגיות חדשות, buzzwords ומה לא, ואם הצלחנו לשחות ולהתרענן לצד ראפטורים באגם, מי יבטיח לנו שלא נטבע ב- Arrow Lake.      

>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של טכנולוגיה ואנשים

ראשי פרקים של תהליך "המהרה" למעבד מהיר (גרפיקה: אינטל)

בשיקופית כאן למעלה אנחנו רואים עשרה צעדים להכנת מחשב אקסטרים לתהליך OC. בפועל, לוח האם הוא פקטור חשוב ביותר בהצלחת התהליך, והחברות שמייצרות לוחות אם כמובן שמשווקות לוחות אם שמיועדים לנושא עם תגי מחיר גבוהים. בנוסף לזה צריך להערך עם אביזרים נוספים כמו מכשיר מודד ל-WATTS, מד מעלות דיגיטלי שניזון מחיישן על לוח האם מכייוון שעלינו להביא את לוח האם לטמפרטורות קיצוניות, ועוד אביזרים שונים שנחוצים להצלחת התהליך. מכייון שסקירה קצרה זו אינה אמורה לתת מתכון בטוח ל-OC, אקצר. ביום האירוע נחשפנו בידיעה שפורסמה ב- Toms Hardware כי שיא עולמי נשבר במעבדות ASUS כשמומחי OC הצליחו להעלות את התדר של ה- i9-14900KS ל- 9,117 MHz כשהביאו אותו לטמפרטורה קיצונית של מינוס 231 מעלות צלסיוס. תיעוד קצר של שיא הוצג לאורחים באירוע היוטיוברים בחיפה. בהמשך לפרסום הוצג גם לינק לסרטון וידאו קצר שתיעד חלק קטן של אירוע השיא במעבדות אסוס בטאייפה.  ואם הטמפרטורה הקיצונית הזו מדגדגת לכם את האצבעות, ואתם בדרך לרכוש הליום נוזלי, קחו בחשבון שהניסוי הזה הוא ממש רק למומחים ודורש הערכות מורכבת, והשקעה כספית לא קטנה. שלא לדבר על זה שדין המהרת מעבד אינטל אינו כדין אפיית לחם בתנור. גם מתוך BATCH של מעבדי i9-14900KS Special Edition  שנבחרו בקפידה עלידי מהנדסי אינטל, רק אולי בודדים יוכלו להגיע לשיא תדר כזה, ואף אחד לא מבטיח לנו כלום. גם באירוע ההשקה הנוצץ, אף אחד כולל אנשי אינטל עצמה, לא הביא אף מעבד לדרגת 9,117 MHz. 

>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של טכנולוגיה ואנשים

"המעודדות" - מהנדסי אינטל מעודדים את חברם המומחה טל כץ להביא את המעבד ל 10 GHZ (צילום: אינטל)

זמן קצר לאחר ההשקה המדוברת של מעבד הדגל i9-14900KS, התפרסמה ידיעת עדכון  באתר STEAM, לגבי המשחק Outpost: Infinity Seige שמתרסק עם מעבדי אינטל בסדרות i9. מספר ימים לאחר מכן התפרסמה ידיעה המשך באתר Toms Hardware שמחשבים בהם מעבדי הדגל של אינטל בסדרות i9-13900K, i9-14900K ויתכן גם i9-14900KS ועוד סדרות,  קורסים במשחקים שונים ללא סיבה ידועה. מסתבר שהידיעות על חוסר יציבות במעבדים פורסמו עוד לפני ההשקה של ה- i9-14900KS ב- 14-3-2024. בחודשים האחרונים הצטברו עדויות של עיתונאים, גיימרים וחובבי מחשוב שדיווחו על חוסר יציבות במחשבים עם לוחות אם מסדרות 600-700 (ערכות שבבים) בהם מותקנים המעבדים המהירים. לבסוף לאחר פניות לחברת אינטל, הגיבה זו האחרונה והציעה לעשות שינויים במערכת ה- BIOS במחשב, ולהקצות ערכים אלקטרוניים יותר שמרנים. כמו כן היצרניות ASUS, GIGABYTE, MSI ואחרות, הוציאו עדכוני BIOS והנחיות מסודרות לעצירת תופעת ההתרסקות במעבדים. במקביל עם השקת מעבד הדגל, ניסה להסביר עיתונאי באתר הידוע  xda-developers.com  שהאצת המעבד ב-OC היא ממש לא הגיונית, בין היתר בגלל צריכת זרם גבוהה והתחממות יתר. 

>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של טכנולוגיה ואנשים

שרון נחמיאס מקפיא את המעבד של אינטל - מימין דניאל מטלון מתעד, משמאל יריב נחשון צופה (צילום: אינטל)

ואקורד אחרון לסיום, בימים האחרונים הושקו מחשבים ניידים חדשים ובהם מעבדים לא מתוצרת אינטל, ולא מתוצרת AMD, אלא מעבדי ARM מתוצרת QUALCOMM, וזאת רגע לפני חילופי הדורות במשפחת אינטל עם דור חדש של מעבדים ואף אגמים חדשים.  ואם אנחנו לקראת יציאת מעבדים חדשים לשוק, הרי בימים האחרונים, על פי ידיעה שפורסמה באתר TweakTown, אישרה אינטל שהדור הבא של מעבדים בעלי השם הכולל Arrow Lake לדסקטופ וניידים מתוכנן להשקה לרבעון 4 של 2024. פרטים נוספים על כך נשמע בשבוע הקרוב עם פתיחת תערוכת Computex 2024

ועם סיום כתיבת שורות אלו, התפרסמה ידיעה באתר Neowin.net שמחירו של ה- i9-14900KS ירד, וניתן לרכישה באמאזון במחיר של 649.99 $, בהשוואה למחירו "המוצע הרשמי" MSRP שעמד על 749.99 $.   

>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של טכנולוגיה ואנשים

טעימת בנצ'מארקס

ולסיום, הנה כמה בדיקות ביצועים לקינוח עם ה- i9-14900KS של אינטל. ואתחיל עם CPUZ הוותיקה:

תוצאות CPUZ - ניתן ללחוץ על התמונה
תוצאות בדיקה עם Cinebench R23
תוצאות בדיקה עם Performance Test

שתפו את הכתבה:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram

כתבות נוספות

סקירה : Logitech Pop Icon Combo – מקלדת ועכבר בעיצוב מיוחד
סקירה : Logitech Pop Icon Combo – מקלדת ועכבר בעיצוב מיוחד
CHERY ו-FREESBE משיקות את Arrizo 8 PHEV בישראל – סנונית ראשונה בטכנולוגיית הייבריד פלאגאין
CHERY ו-FREESBE משיקות את Arrizo 8 PHEV בישראל – סנונית ראשונה בטכנולוגיית הייבריד פלאגאין
מרצדס וכלמוביל משיקות ארבעה דגמים מרשימים של ה- G-CLASS
מרצדס וכלמוביל משיקות ארבעה דגמים מרשימים של ה- G-CLASS
סקירה : Karcher WD3 Battery Premium – שואב אלחוטי רטוב ויבש
סקירה : Karcher WD3 Battery Premium – שואב אלחוטי רטוב ויבש
מדריך : איך להזהר מאיומי סייבר בתקופת מבצעי Black Friday
מדריך : איך להזהר מאיומי סייבר בתקופת מבצעי Black Friday
חדשות : מותג האודיו Shure חוזר לישראל וישווק ע"י בנדא מגנטיק
חדשות : מותג האודיו Shure חוזר לישראל וישווק ע"י בנדא מגנטיק
B&O וביקונקט מכריזות על מוצרים חדשים לקראת שנת ה- 100 של B&O
B&O וביקונקט מכריזות על מוצרים חדשים לקראת שנת ה- 100 של B&O
previous arrow
next arrow

שמרו על קשר

אנו עושים הכל על מנת לספק לכם תוכן איכותי אמין ומקורי במידה ומצאתם טעות או לכל נושא אחר אנא מלאו את הפרטים למטה ונחזור אליכם במהירות האפשרית.